onsdag 28 juli 2010

FREDRIKSDAL


Hej hopp!

I Helsingborg, och med dess omnejd, har vi flera trevliga smultronställen som jag tidigare nämnt. Idag ännu ett som jag vill presentera lite närmre: Fredriksdal.


På 1700-talet byggdes herrgården, som hela Fredriksdal cirkulerar kring, av dykeridirektör Fredrik Wilhelm Cöster. Herrgården som var Fredriks sommarbostad döpte han efter sig själv – Fredriksdal.

Idag tillhör Fredriksdal och friluftsmuseet Helsingborgs stad.


Fredriksdal har något för alla. Ett historiskt stadsliv där både frisören, doktorn, urmakaren och gördelmakaren kan besökas. Hedströms affär låg ursprunglien i centrala Helsingborg, men hela dess interiör flyttades på 1960-talet till Fredriksdal. Butiken är fortfarande öppen och man kan även idag köpa karameller i strut, men oxå presentartiklar och modernare prylar såsom de här fina tofflorna.


En annan trevlig butik på området är Flora Linnea (se översta bilden) som erbjuder såväl växter som presentartiklar och möbler.


För den som gillar lantluft & natur så finns det både djur och en botanisk trädgård på området. Den trädgårdsintresserade känner säkert oxå till att rosor är Fredriksdals specialitet och varje år hålls speciella rosdagar.
 
Givetvis finns här oxå ett härligt café när suget efter mat eller kakor gör sig påmind.
 


Sist men inte minst - Fredriksdalsteatern känner de flesta till. En utomhusteater man absolut inte får missa. Några gånger har vi varit på barnteater här med barnen - super mysigt.

Årets pjäs: Gröna Hissen, ska vara riktigt rolig. Huduvrollerna spelas av Eva Rydberg & Johan Ulveson. För mer info och biljetter; klicka här. Tyvärr har vi inte varit och sett den, men ännu är det ej försent.

Om ni inte har möjlighet att besöka denna oas i sommar, så boka in första helgen i december; Julmarknaden på Fredriksdal.
Bästa sättet att starta julmyset, pysslet och stöket!

Just nu har vi fortfarande jul+i och jag har inte bråttom dit - njut din onsdag!

KRAM
 

2 kommentarer:

VÄSTKUST sa...

Får bli en hösttripp till Skåne, finns så många pärlor att besöka.
Kram Marianne

Sjabbig men chic sa...

Tänk vad mycket fina ställen det finns i Skåne. Vi ska åka ner nu den elfte aug. och jag känner att jag vill se ALLT. Men det går ju inte på fem dagar. Vi ska bo i Helsingborg hos vänner men känner att vi måste koncentrera oss på Ystad, Österlen och ev lite shopping i Malmö. Jag vet att jag kommer att känna; nej men i Helsingborg vill jag bo. Då blir det långt för Uffe att pendla. Jag ska liksom alltid tjorva till det lite;)

Kram Lisa